Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Watersportwalhalla
Op een mooie zomerdag vind je op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer de Nederlandse watersport in al haar facetten.
Zeilers, surfers en waterskiërs kiezen het ruime sop. In de uitlopers van het meer peddelen natuurliefhebbers in roeiboten en kano’s op zoek naar rust. Aan de randen van het meer kun je goed vissen of lekker genieten van de zon.
 
Bijzondere veenweide
Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is meer dan een watersportwalhalla. Rond het meer ligt een veenweidegebied waar je veel typische weidevogels kunt zien, zoals de grutto, de tureluur, de kemphaan en de kieviet. Naast de vele weidevogels vinden ook de riet- en watervogels hier een veilig onderkomen, zoals smienten, roerdompen, blauwborstjes en baardmannetjes. Daarnaast word je er getrakteerd op lijsterbessen, grauwe wilgen en kraaiheide.
 
Zoute grond
Ten noorden van het dorpje De Woude, aan de rand van het eiland, is zelfs een klein stukje oerbos bewaard gebleven. De berken die je in het oerbos vindt duiden op zout in de grond. Ooit stond het Lange Meer – zoals het gebied in de Middeleeuwen heette – namelijk nog in verbinding stond met de zee. Plaatsen als Akersloot, Uitgeest en Markenbinnen waren in die tijd nog havenplaatsen. Dat veranderde toen in de zestiende en zeventiende eeuw vrijwel alle meren in dit gebied werden drooggemalen. Dat was ooit ook het plan voor het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Door dalende grond- en landbouwprijzen is dit nooit gebeurd.
 
Meer informatie:
www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl
 
VVV Alkmaar e.o. Waagplein 2 1811 JP Alkmaar Tel 072-5114284 Fax 072-5117513 E-mail info@vvvalkmaar.nl of www.vvvalkmaar.nl
 
VVV Uitgeest/ Akersloot Middelweg 117 1911 EC Uitgeest Tel 0251-312 767 Fax 0251-361 387 of www.toerisme-ijmond.nl