Geschiedenis

Van Gouden Eeuw naar Afsluitdijk
Ken je de uitspraak ‘God heeft de wereld geschapen, Nederlanders Nederland’? In Laag-Holland ervaar je bij uitstek wat daarmee bedoeld wordt. De geschiedenis ligt er onder je voeten, want het land is letterlijk aan het water onttrokken. Maar ook in dorpen zoals Marken en De Rijp kun je de geschiedenis opsnuiven. Van de Middeleeuwen, tot de Gouden Eeuw en later.
Back to the future…
Water, je kunt er niet omheen in de geschiedenis van Laag Holland. Het gevecht tegen het water werd geleid door Jan Leeghwater (1575-1650). Als geniaal molenbouwer en ingenieur was hij betrokken bij de drooglegging van de Beemster. Twee eeuwen voor de daadwerkelijke realisatie bedacht hij al het plan om het reusachtige Haarlemmermeer droog te leggen. Een man die zijn tijd dus ver vooruit was.
…met een tijdmachine
Halverwege de Gouden Eeuw was De Rijp uitgegroeid tot een van de rijkste en welvarendste dorpen van de provincie. Die welvaart vind je nog steeds terug in de statige kapiteins- en rederswoningen. En in de rijkversierde Renaissance raadhuizen van zowel Graft als De Rijp. Proef de sfeer van die tijd in Museum In ’t Houten Huis. Of pak de Tijdmachine en neem een reisje in de tijd. Kijk voor meer info op www.landvanleeghwater.nl.
….of met de auto
Rij over de dijk naar lang vervlogen tijden in Marken. Dit eilandje zit boordevol heroïsche herinneringen aan de strijd tegen het water. Die strijd begon in de 12e eeuw en eindigde in 1932 met de bouw van de Afsluitdijk. Een nostalgisch gebied met typisch oud-Hollandse taferelen, tot in de cafés en restaurants aan toe.
Schepen, koekjes en grootgrutters
Wil je weten wat al die buitenlandse toeristen naar de Zaanstreek trekt? De Gouden Eeuw speelt daarin een belangrijke rol. Toen werden de beroemde houten huisjes gebouwd, die je nog steeds kunt bezichtigen. Later brak het tijdperk van Albert Heijn, Verkade, Bruijnzeel en Lassie aan. Dat heeft prachtige panden en pakhuizen opgeleverd, waarin tegenwoordig lekkere restaurants en leuke cafés zijn gevestigd. Leuk na een dag vol bezienswaardigheden.