Gouwkust en Marken

Oud-hollandse taferelen

Wil je historie opsnuiven? Marken en de oevers van de Gouwzee bieden je een rijk en heroïsch verleden van kloeke vissers en woelige baren. Overal waar je komt, in musea, maar ook in cafés en restaurants, hangen foto’s uit lang vervlogen tijden. Dorpsgezichten zijn vaak beschermd en geven een goed beeld van hoe het hier ooit was. Een nostalgisch gebied met typisch oud-Hollandse taferelen.

Marken

Om de overlast van overstromingen te beperken, bouwden de Markenaren al in de veertiende eeuw hun huizen op zogeheten werven. Om zo’n werf goed te benutten, werden de huisjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan gebouwd. Dit levert een bijzonder straatbeeld op. Tegenwoordig is Marken door een lange dijk met het vasteland verbonden. Ondanks deze verbinding is de eilandcultuur nog steeds springlevend.

Gouwkust

De oevers van de Gouwzee worden vooral gedomineerd door plaatsen als Monnickendam, Volendam en Edam. In de havens zie je hier de oude tjalken, klippers en botters broederlijk naast moderne jachten liggen. Het water is nu populair bij waterrecreanten, zoals zeilers en surfers. Wie echter zijn ogen dichtdoet, ruikt nog het verleden: de geur van gerookte vis die je doet watertanden.
 

Meer informatie


VVV Agentschap Marken Havenbuurt 19c, 1156 AL Marken, www.vvv-waterland.nl/