Maak kennis met Laag Holland

Het Nationaal Landschap Laag Holland is een uniek- oer Hollands landschap tussen de steden Alkmaar, Hoorn Amsterdam en Zaanstad. Mens en natuur hebben in Laag Holland samengewerkt om iets heel moois onder de zeespiegel te maken. Dat vind je terug in de openheid, de prachtige rechte lijnen, en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarom is Laag Holland een Nationaal Landschap. Dat betekent dat het landschap intact moet blijven. Geen grootschalige nieuwbouw dus, maar oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten, en ruimte voor rust en natuur. Maar, het landschap zit nadrukkelijk niet op slot. Juist door de combinatie van behoud en ontwikkeling worden de kernkwaliteiten veiliggesteld.
Laag Holland is bij uitstek een Metropolitaan Landschap. Gelegen in de Noordelijke Randstad verschaft het landschap rust, ruimte en groen. Agrariërs richting zicht met hun producten op deze stedelijke bewoners door het aanbieden van o.a. zorglandbouw, biologische producten en streekproducten. Samen met natuurorganisaties beheren zij het open landschap met haar grote diversiteit aan weidevogels.

Twee van de acht Nederlandse vermeldingen op Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco liggen in Laag Holland. Dat onderstreept de grote historische betekenis van het gebied: oud, mooi en uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam kreeg in 1996 een vermelding op de Werelderfgoedlijst (www.stellingvanamsterdam.nl), in 1999 gevolgd door de Beemster (www.beemsterinfo.nl).
 
Laag Holland is uw bezoek dus meer dan waard!