De Schermer

De overwinning van land op water
 
Wil je iets beleven van het droogleggingsproces uit de 17e eeuw? Dan is de Schermer jouw gebied. De Schermer is de laatste grote droogmakerij gerealiseerd in de Gouden Eeuw. Alle kennis opgedaan in de andere droogmakerijen, werd hier toegepast. De Schermer is daarmee de ultieme overwinning van het land op het water.
 
Molens
Moderne tijden drongen pas laat door tot de Schermer. Hierdoor zijn relatief veel molens bewaard gebleven. Maar liefst elf van deze robuuste silhouetten bepalen nog steeds het aanzien in het verder zo open en weidse landschap. Bijzonder zijn vooral de molengangen bij Schermerhorn en bij Driehuizen. Die pompten het water in etappes vanuit het diepste punt van de polder (de binnenboezem) naar de ringvaart. Een van die molens is nu een museum. Je leert er haarfijn hoe de drooglegging in zijn werk ging. Een drankje op het terras kan natuurlijk ook.
 
Droge voeten
Kenmerkend voor de stolpboerderijen in de Schermer is het carré-erf met dubbele waterring. Met de uitgegraven grond hoogden de boeren de plek op waar hun boerderij kwam te staan. Zo hielden zij droge kelders. Bovendien maakte het een lommerrijk wandelingetje rondom erf en opstallen mogelijk.
 
Meer informatie
www.landvanleeghwater.nl
 
Op www.schermer.nl kunt u meer informatie vinden over de gemeente Schermer, evenementen en bezienswaardigheden. U bent ook van harte welkom bij VVV De Museummolen
Noordervaart 2, 1636 VL Schermerhorn.
Tel: (072) 502 15 19
http://www.museummolen.nl.