Waterland Oost

Wuivende rietkragen tegenover skyline
Waterland Oost. Je kunt er vanuit Amsterdam zo naartoe fietsen. Vanuit de drukke wereldstad naar de koeien in een oer-Hollands landschap dat de laatste duizend jaar nauwelijks is veranderd. Je ziet er schilderachtige vergezichten met bloemrijke graslanden, wuivende rietkragen, lintdorpen en gekleurde houten huisjes. En op de achtergrond de skyline van Amsterdam.
 
Ongerept cultuurlandschap
De ‘ongerepte’ natuur in, dat is waaraan je denkt als je naar Waterland Oost gaat. Maar eigenlijk is het een volledig gecultiveerd landschap. Tot de dertiende eeuw was Waterland een eilandenrijk in een getijdengebied. Door een opwarmend klimaat (ja, toen al) liep het land steeds vaker onder water. Dijken waren het gevolg. Binnendijks hebben de boeren het land naar hun hand gezet. Je vindt er veel koeien, schapen en steeds meer paarden.
 
Het Waterlands kleurenpalet
Veel huizen in Waterland zijn gemaakt van hout, omdat dit licht is en dus geschikt voor een slappe veenbodem. De minder stevige houtsoorten moesten behandeld worden. Verf was duur, dus arme lieden gebruikten teer. Welgestelden daarentegen toonden hun rijkdom door frivool gekleurde buitengevels. Verspreid door het gebied ontstond zo een bont straatbeeld. Totdat de welvaart en daarmee de welgestelden wegtrokken, hun huizen achterlatend. De eens zo bonte kleuren, verbleekten naar pasteltinten, aangevuld met grijs en wit. Door de eeuwen heen is zo een typerend Waterlands palet aan kleuren ontstaan. De kleuren vind je overal terug in het landschap.
 
Meer informatie

Streek VVV Zaanstreek-Waterland
Gedempte Gracht 76, 1506 CJ Zaandam,
Telefoon 0900 400 40 40, www.vvv-waterland.nl