Zaanstreek

Historische industrie en veelvormige polders

De Zaanstreek is verrassend tweezijdig. Aan de westzijde vind je een open en uitgestrekt veenweidegebied met aan de horizon slingerende lintdorpen. Langs de Zaan stuit je op een kolossaal en indrukwekkend historisch industrielandschap.

Open en uitgestrekt veenweidegebied

In de zuidwesthoek van het Nationaal Landschap Laag Holland vind je een grote diversiteit aan polders. De strakke Veenpolder, de grillige veenweidegebieden Westzaan, Het Guisveld én het Noorderveen bepalen hier het landschap. Typerend zijn de lange kavelvormen, de grote openheid, de weelderige rietstroken en de zichtbare hoogteverschillen van de grond.

Industrieel erfgoed

Ooit bepaalden molens het landschap langs de Zaan. In en rond de Zaanse Schans vind je nog veel terug van het oorspronkelijke straatbeeld. In de negentiende eeuw werden de molens rap vervangen door grote stenen fabrieken. Samen met pakhuizen en kantoren bepaalden zij vanaf die tijd het beeld. De panden van bedrijven als Albert Heijn, Verkade, Bruijnzeel en Lassie kun je allemaal nog bezoeken. Veel van deze panden zijn nu lekkere restaurants en leuke cafés. Leuk na een dag vol bezienswaardigheden.

Meer informatie


Streek VVV Zaanstreek-Waterland
Gedempte Gracht 76, 1506 CJ Zaandam,
Telefoon 0900 400 40 40 www.vvv-waterland.nl