Zeevang

Gevangen door de zee…

In de Middeleeuwen werd dit gebied – de naam zegt het al – regelmatig ‘gevangen door de zee’. Een onstuimige Zuiderzee sloeg regelmatig het open en kwetsbare land binnen, aan de kust groeiden veenriviertjes uit tot vloedgeulen en uiteindelijk zelfs tot zeearmen. Er ontstond een landschap van binnenzeeën en schiereilanden.

Stoere boeren en wuivende rietkragen

Gepokt en gemazeld door het verleden is de Zeevanger boer wel wat gewend waardoor hij, in tegenstelling tot collega’s elders, gewoon blijft doorboeren. Hierdoor is in Zeevang veel van het oorspronkelijke landschapskarakter bewaard gebleven. Meanderende veenriviertjes, wuivende rietkragen, kleine landweggetjes en slingerende lintdorpen. In Zeevang bevind je je in een oer-Hollands landschap waar de rust overheerst en de tijd stil lijkt te staan.

Laag, lager, laagst

Het laagste punt van Noord-Holland vind je in de polder Etersheimbraak. Eigenlijk is het een polder in een polder, in een… polder. Het laagste punt ligt ruim zes meter onder zeeniveau. Vanaf de dijk bij bezoekerscentrum De Breek kun je de hoogteverschillen goed overzien.

Meer informatie:

Kijk voor meer informatie op www.zeevang.nl of ga langs bij een van de VVV's.